Ştiinţă: În ce an a fost lichefiat hidrogenul de către medicul şi chimistul scoţian James Dewar?
raspuns: 1898
Hidrogenul lichid (LH2 sau LH2) este starea lichidă a elementului hidrogen, care în stare naturală se află în formă moleculară H2.
Pentru a-l lichefia, H2 trebuie comprimat şi răcit la temperatură foarte joasă, de 20,28 K (−252,87 °C). O metodă obişnuită de lichefiere a hidrogenului este comprimarea într-un compresor centrifugal, răcirea sa şi destinderea într-un turbodetentor, similar cu funcţionarea unui motor turboreactor. Ca la orice alt gaz, lichefierea hidrogenului este o formă uzuală de stocare a sa şi este păstrat în vase izolate termic, sub presiune.
Hidrogenul lichid este constituit din izomerii de spin: 99,79 % para şi 0,21 % orto.[3]
În 1885 Zygmunt Florenty Wróblewski a publicat pentru hidrogen valorile de 33 K pentru temperatura critică, 13,3 atmosfere pentru presiunea critică şi 23 K pentru temperatura de fierbere. Lichefierea propriu-zisă a fost făcută pentru prima dată de James Dewar în 1898 folosind un ciclul de răcire în trepte şi invenţia sa, vasul Dewar. Prima sinteză a izomerului para, stabil în formă lichidă, a fost făcută în 1929 de către Paul Harteck şi Karl Friedrich Bonhoeffer.
sursa: wikipedia.org
vineri, 27 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu