Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

joi, 19 noiembrie 2009

Bătălii: În ce an a avut loc Bătălia de la Stalingrad?

Bătălii: În ce an a avut loc Bătălia de la Stalingrad?
Raspuns conquiztador: 1942

Bătălia de la Stalingrad a fost un punct de cotitură dintre cele mai importante ale celui de-al doilea război mondial şi este considerată cea mai sângeroasă şi mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate şi de lipsa de grijă pentru populaţia civilă, manifestate de ambele părţi angrenate în conflict.

Bătălia include campania de bombardamente a oraşului Stalingrad (azi redenumit Volgograd) din sudul Rusiei, atacul terestru german asupra oraşului, luptele din interiorul oraşului însuşi şi contraofensiva sovietică care, în cele din urmă, a încercuit şi distrus forţele germane şi ale celorlalţi aliaţi din cadrul Axei din oraş şi din raionul oraşului. Numărul total al pierderilor este estimat la aproximativ 3 milioane. Lipsa datelor exacte este datorată refuzului guvernului sovietic de atunci de a calcula pierderile din cauza temerilor că sacrificiile ar fi părut prea mari şi ar fi demobilizat eforturile de război. Forţele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit şi nu şi-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a marcat începutul eliberării patriei, luptă care a dus în cele din urmă la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.

........................
.........................
........................

Începutul Operaţiunii Albastru a fost planificat pentru sfârşitul lunii mai 1942. Un număr de unităţi germane şi române, care urmau să ia parte la atac, erau încă angajate în cucerirea Sevastopolului, oraş fortificat şi port în Peninsula Crimeea. Întârzierile datorate apărării sovietice hotărâte au făcut ca începerea atacului să fie amânată de câteva ori, până la sfârşitul lunii iunie. Au fost întreprinse atacuri de mai mică amploare, blocând forţele sovietice într-o pungă la Harkov, pe 22 mai.

Atacul a început într-un târziu, pe 28 iunie 1942, când Grupul de Armate Sud a înaintat în sudul Rusiei. Ofensiva germană a început bine. Forţele sovietice au opus o rezistenţă slabă în largile stepe ruseşti şi s-au retras în dezordine către est. Cele câteva încercări de a stabili o linie defensivă au eşuat, trupele germane le-au străpuns, înconjurat, formându-se două pungi largi, prima distrusă pe 2 iunie la nord-est de Harkov, iar a doua în jurul localităţii Millerovo, regiunea Rostov, o săptămână mai târziu. Între timp, Armata a 2-a Maghiară şi Armata a 4-a Panzer au lansat atacul asupra Voronejului, cucerind oraşul pe 5 iulie 1942.

Succesul avansării iniţiale a fost atât de mare, încât Hitler a intervenit şi a ordonat Armatei a 4-a Panzer să se alăture Grupului de Armate Sud (A). A rezultat un blocaj de trafic teribil, când armata de tancuri a ajuns din urmă Armata a 6-a, amândouă armatele fiind stopate până când s-a reuşit fluidizarea circulaţiei. Întârzierea a fost neaşteptat de lungă, apreciindu-se că s-a pierdut cel puţin o săptămână. În faţa acestei prime nereuşite parţiale, Hitler s-a răzgândit, hotărând ca din nou, Armata a IV-a Panzer să se alăture atacatorilor Stalingradului.

sursa: wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu