Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

duminică, 20 decembrie 2009

Evenimente istorice: În ce an sunt siliţi cruciaţii să predea Damietta în schimbul promisiunii de a se reîmbarca?

Evenimente istorice: În ce an sunt siliţi cruciaţii să predea Damietta în schimbul promisiunii de a se reîmbarca?
Raspuns conquiztador: 1221

Oraşul Damietta din Egipt in timpul cruciadei a cincea

Cruciada a cincea (1217–1221) a fost o încercare de recucerire a Ierusalimului şi a restului Ţării Sfinte prin cucerirea mai întâi a regatului Egiptean ayyubid.
Papa Honorius al III-lea a organizat armatele cruciate conduse de Leopold al VI-lea al Austriei şi András al II-lea al Ungariei şi o incursiune militară care a lăsat până în cele din urmă Oraşului Sfânt în mâinile musulmanilor. Mai târziu, în 1218, o armată germană condusă de Oliver al Kölnului şi o armată mixtă de olandezi, flamanzi şi frizieni condusă de William I la Olandei s-au alăturat expediţiei. Pentru a cuceri oraşul Damietta din Egipt, ei s-au aliat cu turcii selgiucizi din Sultanatul Rüm din Anatolia, care i-au atacat pe ayyubizi în Siria pentru a uşura sarcina creştinilor.
După ocuparea portului Damietta, cruciaţii s-au îndreptat spre Cairo în iulie 1221, dar au fost obligaţi să-şi întrerupă înaintarea din cauza epuizării stocurilor de harană. Egiptenii au executat un atac de noapte, care a dus la moartea a numeroşi cruciaţi şi în cele din urmă, la capitularea întregii armate. Sultanul egiptean Al-Kamil a căzut de acord asupra unui armistiţiu de opt ani cu europenii.

Cine este regizorul celui mai recent videoclip al Rihannei, „Hard”?

Cine este regizorul celui mai recent videoclip al Rihannei, „Hard”?
Raspuns conquiztador: Melina Matsoukas

Cel mai recent videoclip al Rihannei, „Hard”



"Hard", o piese realizata in colaborare cu Young Jeezy, este un extras de pe cel mai nou material al artistei "Rated R".

Videoclipul este regizat de Melina Matsoukas si a fost lansat in premiera pe 17 decembrie la MTV News.

Câte dintre seismele înregistrate anual pe Glob au loc în Japonia, situată la întretăierea a patru plăci tectonice?

Câte dintre seismele înregistrate anual pe Glob au loc în Japonia, situată la întretăierea a patru plăci tectonice?
Raspuns conquiztador: 20%

Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu, Hokkaido, Kyushu şi Shikoku, plus numeroase insule mici.

Insulele nipone sunt formate la îmbinarea plăcilor tectonice: placa Pacificului şi placa Filipinelor se scufundă sub placa Euroasiatică din vest. Japonia este situată deasupra zonei de scufundare, pe placa Euroasiatică. La îmbinarea plăcilor tectonice crusta pământului este instabilă, ceea ce explică numărul mare de vulcani din Japonia (40 activi şi circa 150 inactivi) precum şi numărul mare de cutremure (circa 1500 pe an). Cu toate acestea, se susţine că aceste lucruri contribuie la frumuseţea peisajului din Japonia. Izvoarele termale sunt larg răspândite, atât în zonele de munte, cât şi în apropierea zonelor de ţărm. Totuşi, lava şi cenuşa rezultate în urma erupţiilor vulcanilor au avut, de-a lungul timpului, efecte dezastruoase asupra populaţiilor care trăiesc în zona apropiată vulcanilor activi.

sursa: wikipedia.org

Preşedinţi: În ce an a dost ales Ion Iliescu pentru ultima oară în calitate de preşedinte al României?

Preşedinţi: În ce an a dost ales Ion Iliescu pentru ultima oară în calitate de preşedinte al României?
Raspuns conquiztador: 2000

Ion Iliescu ales pentru ultima oară în calitate de preşedinte al României
Ion Iliescu - (din biografia oficiala)
Propus şi susţinut de PDSR, obţine un nou mandat prezidenţial în urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, cu programul intitulat “Aproape de oameni, împreună cu ei”. La 20 decembrie 2000, depune jurământul în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României, moment din care devine efectiv şef al statului pentru următorii patru ani. Este cel de al doilea mandat constituţional pe care Ion Iliescu îl îndeplineşte în cariera sa postrevoluţionară.

sursa: http://web.archive.org

Evenimente: În ce an a fost deschisă prima autostradă din California?

Evenimente: În ce an a fost deschisă prima autostradă din California?
Raspuns conquiztador: 1940

În 1940  fost deschisă prima autostradă din California si alte evenimente ale zilei de 20 decembrie

  • 1803: Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari
  • 1842: Obşteasca Adunare Extraordinară a Ţării Româneşti a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848
  • 1915: Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc "Acteon" de Alfred Alessandrescu
  • 1917: Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB
  • 1937: Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală
  • 1940: A fost deschisă prima autostradă din California
  • 1946: Este "etatizată" Banca Naţională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice
  • 1973: A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti
  • 1989: Revoluţia română din 1989: Într–o intervenţie televizată şi radiodifuzată, Nicolae Ceauşescu se adresează populaţiei declarând că evenimentele de la Timişoara sunt opera unor "huligani", "grupuri fasciste şi antinaţionale"
  • 1997: A avut loc premiera filmului "La vita é bella" (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului şi cu trei Premii Oscar
  • 1999: Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială
  • 2000: Preşedintele ales, Ion Iliescu, a depus juramântul în faţa Camerelor Parlamentului
  • 2004: Noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a depus juramântul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului
sursa: wikipedia.org

    State SUA: De la cine a fost cumpărat de către SUA provincia Louisiana?

    State SUA: De la cine a fost cumpărat de către SUA provincia Louisiana?
    Raspuns conquiztador: Franţa

    SUA a cumpărat provincia Louisiana de la Franţa
    Louisiana Purchase este numele sub care este cunoscut tratatul de cumparare a unei suprafeţe de pământ de aproximativ 2.100.000 km² (echivalentul a circa 828.000 de mile2 sau 529.911.680 acri) de către Statele Unite ale Americii de la Franţa în anul 1803, la costul de aproximativ 3¢ per acru sau 7¢ per ha; totalizând 15 milioane de dolari americani (ai timpului respectiv) ori 80 de milioane de franci francezi. Considerând şi dobânda plătită, Statele Unite a plătit în final $ 23.213.568 pentru achiziţionarea a ceea ce urma să fie numit iniţial Louisiana Territory.

    Suprafaţă

    Pământul cumpărat conţinea suprafeţele de astăzi ale statelor Arkansas, Missouri, Iowa, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Minnesota la sud de Mississippi River, mult din North Dakota, aproape întreaga South Dakota, nord-estul statului New Mexico, nordul statului Texas, şi respectiv porţiuni din statele Montana, Wyoming, Colorado la est Continental Divide, şi respectiv largi porţiuni din statul Louisiana de ambele părţi ale fluviului Mississippi, incluzând oraşul New Orleans. La vremea tranzacţiei, zona cunoscută sub numele de Oklahoma Panhandle, respectiv porţiuni sud-vestice ale statelor de azi Kansas şi Louisiana erau teritorii pretinse de Spania.
    În plus, achiziţionarea conţinea alte suprafeţe, care vor deveni ulterior părţile sudice ale provincilor canadiene Alberta şi Saskatchewan. Pământul conţinut în tratat acoperă astăzi aproximativ 23% din suprafaţa totală a Statelor Unite de azi, dar la vremea respectivă a reprezentat mai mult decât dublarea teritoriului Uniunii. [1]

    Impact politic

    Achiziţionarea enormului teritoriu al Coloniei Louisiana, fostă colonie a Noii Franţe, în forma sa şi întinderea sa, conform Lousiana Purchase, a fost un moment important al preşidenţiei celui de-al treilea şef al executivului american, Thomas Jefferson. La momentul respectiv, acesta a avut de a face cu o opoziţie puternică internă care ameninţa semnarea viitorului tratat ca un act neconstituţional. Fiind unul dinfondatorii Statelor Unite, şi principalul autor al Constituţiei Uniunii , Jefferson ştia foarte bine că legea supremă a ţarii nu prevedea achiziţionarea de teritorii (fapt care l-a făcut foarte ezitant la începutul tratativelor cu Franţa), dar, în acelaşi timp, nici nu o interzicea. Decizia de a efectua cumpărarea se baza nu numai pe unicitatea şi oportunitatea ofertei, dar şi pe principiul strategic că atât Franţa cât şi Spania ar fi putut oricând bloca accesul americanilor la fluviul Mississippi şi la gurile acestuia, deci accesul înGolful Mexic.
    Achiziţionarea aproape neaşteptată şi la un preţ ridicol de mic a enormului teritoriu al Louisianei a fost unul din factorii decisivi ai apariţiei conceptului de expansionism american între cele două oceane, Atlantic şi Pacific (în original, "from sea to shining sea"). Conceptul în sine al expansiunii continue a teritoriului Statelor Unite până la atingerea coasteiOceanului Pacific a fost un concept politic apărut ulterior, cunoscut sub numele clarificator de Manifest Destiny.

    Premise istorice

    Viziunea eronată unui cartograf contemporan tratatului Louisiana Purchase, care a plasat teritoriul Louisiana la marginea Munţilor Stâncoşi.
    Oraşul New Orleans controla întreg traseul fluviului Mississippi prin localizarea sa extrem de strategică la gurile fluviului. Este semnificativ că deşi au fost încercări de a se construi alte porturi în aceeaşi zonă, nici una din aceste încercări nu a putut avea o competiţie reală cu locul ales de francezi atunci când au fondat oraşul, în1718. Oricum, deşi iniţial, francezi colonizaseră zona, între 1762 şi 1800, Lousiana devenise o colonie a Spaniei.
    La sfârşitul al 18-lea şi începutul al 19-lea, New Orleans, dar mai ales portul oraşului, era deja un important nod comercial pentru tranzacţionarea bunurilor agricole către şi înspre părţile Statelor Unite situate la vest deAppalachian Mountains.
    Datorită convenţiei comerciale numită Tratatul lui Pinckney (conform, Pinckney's Treaty), semnat cu Spania la 27 octombrie 1795, comercianţi americani aveau dreptul "de a depozita" bunuri comerciale în New Orleans, ceea ce se traducea prin dreptul de a utiliza portul pentru stocarea de bunuri în vederea exportări acestora. Americanii utilizaseră deja portul în vederea stocării şi transportării degrâne, făină, tutun şi diverse produse animaliere (carne afumată şi uscată, pene, unt, brânză , etc). Tratatul recunoştea de asemenea drepturile americanilor de a naviga de-a lungul întregului fluviu Mississippi, drept care începuse deja să devină în comerţul cu statele şi teritoriile vestice ale Uniunii.[2]
    În 1798, Spania, în mod unilateral, a revocat acest tratat, care a nemulţumit profund pe americani. Oricum, în 1801, guvernatorul spaniol Don Juan Manuel De Salcedo, care ştia deja de tratatul secret de transfer al regiunii Louisiana de la Spania către Franţa, a preluat conducerea Louisianei de la fostul guvernator Marquess de Casa Calvo şi a restabilit imediat dreptul de a depozita bunuri al Statelor Unite. Anterior, în anul 1800, Napoleon Bonaparte a readus Louisiana sub controlul Franţei conform condiţiilor Celui de-al treilea tratat de la San Ildefonso, după ce, între 1762 şi 1800 Louisiana fusese sub controlul Spaniei. Această parte a tratatului a fost ţinută secretă, iar administrarea teritoriului a continuat să fie asigurată de spanioli până la data finală a transferului,30 noiembrie 1803, cu doar trei săptămâni înainte de achiziţionarea întregii suprafeţe a coloniei Louisiana de către Statele Unite.

    Negocierea tratatului

    Frica primară a americanilor era că vor pierde drepturile de a utiliza portul New Orleans, dar în perspectiva se contura o altă problemă majoră, aceea de a avea Franţa, Spania sau amândouă în "spatele casei". În ciuda obiecţilor de toate orientările ridicate de problema constituţionalităţii achiziţionării, preşedintele Thomas Jefferson a decis că mai sigur mijloc de a asigura accesul pe termen lung la fluviul Mississippi va fi cumpărarea oraşului New Orleans şi a porţiunilor din Lousiana la est de Mississippi. Jefferson i-a delegat personalJames Monroe, viitorul preşedinte, şi pe Robert R. Livingston, fostul secretar al afecerilor externe al Statelor Unite, la Paris ca să negocieze tranzacţia, în 1803 . Deşi pregătiţi să negocieze până la maximum 10 milioane de dolari (ai timpului) achiziţionarea portului New Orleans şi a împrejurimilor sale, cei doi au fost profund uimiţi că li se oferea o suprafaţă imensă şi, evident, portul pentru "doar" 15 milioane.

    sursa: wikipedia.org

    Raspunsuri conQUIZtador 20 decembrie 2009

    Raspunsuri quizz intrare conquiztador din 20.12.2009.

    State SUA: De la cine a fost cumpărat de către SUA provincia Louisiana?
    Raspuns conquiztador: Franţa

    Evenimente: În ce an a fost deschisă prima autostradă din California?
    Raspuns conquiztador: 1940

    Preşedinţi: În ce an a dost ales Ion Iliescu pentru ultima oară în calitate de preşedinte al României?
    Raspuns conquiztador: 2000

    Câte dintre seismele înregistrate anual pe Glob au loc în Japonia, situată la întretăierea a patru plăci tectonice?
    Raspuns conquiztador: 20%

    Cine este regizorul celui mai recent videoclip al Rihannei, „Hard”?
    Raspuns conquiztador: Melina Matsoukas

    Evenimente istorice: În ce an sunt siliţi cruciaţii să predea Damietta în schimbul promisiunii de a se reîmbarca?
    Raspuns conquiztador: 1221