Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

luni, 16 noiembrie 2009

Evenimente: În ce an a fost înfiinţată Facultatea de Teologie ortodoxă din Bucureşti?

Evenimente: În ce an a fost înfiinţată Facultatea de Teologie ortodoxă din Bucureşti?
Raspuns conQUIZtador: 1881

Raspunsuri de azi 16.11.2009 - vezi toate raspunsurile


Facultatea de Teologie ortodoxă din Bucureşti

Dupa unirea Principatelor s-a simtit nevoia infiintarii unei facultati de Teologie Ortodoxa.
Repetatele incercari ale unor ierarhi si ale Sinodului General al Bisericii Ortodoxe Romane au dus in cele din urma la deschiderea oficiala a acestei facultati la 12 noiembrie 1881.


Legea privind Facultatea de Teologie din Bucuresti, publicata in Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marti, 3/15 iulie 1890, recunostea infiintarea acestei facultati.
Textul legii era urmatorul: „Articol unic. Pe langa cele patru Facultati prevazute prin art. 249 din Legea Instructiunii Publice, se recunoaste ca facand arte din Universitatea din Bucuresti si Facultatea de Teologie, avand aceleasi drepturi si prerogrative ca si celelalte facultati si supusa la aceleasi indatoriri.”

O alta etapa in istoria acestui for de cultura a fost data de o situatie politica noua, care i-a schimbat cadrul juridic. Astfel, prin decretul nr. 177 privind regimul general al cultelor religioase, publicat in Monitorul Oficial, nr. 178, din 4 august 1948, in art. 54 se prevedea: „Facultatea de Teologie din Bucuresti se transforma in Institut Teologic de grad Universitar, iar personalul didactic si administrativ, impreuna cu prevederile bugetare respective, trec de la Invatamantul public la Ministerul Cultelor”.
Dechiderea oficiala a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ianuareie 1949. A primit mai intai ca sediu cladirea fostului Seminar Central, iar apoi, in octombrie 1949 cladirea fostei Scoli Normale, de pe strada Sfanta Ecaterina, nr. 2.
Incepand din anul universitar 1991- 1992, Institutul a revenit in Universitate cu statutul de facultate. Protocolul incheiat la data de 30-31 mai 1991 intre Ministerul Invatamantului si Stiintei, Secretariatul de Stat pentru Culte si Patriarhia Romana privind includerea in invatamantul teologic superior in cadrul Universitatilor de Stat prevedea la art. 2: „Institutele Teologice de grad Universitar din Bucuresti, Sibiu si Iasi devin Facultati de Teologie in cadrul Universitatilor de Stat din orasele respective, incepand cu anul universitar 1991-1992”.

Au urmat o serie de transformari. Potrivit aceluiasi protocol se stipula conform art.1 „infiintarea de noi specializari: Teologie Litere si Teologie Asistenta sociala”. Din anul 1995 au fost infiintate alte doua noi specializari: Teologie Patrimoniu Cultural si Teologie Limbi Clasice (Greaca si Latina). In anul 1996 a fost aprobata specializarea Teologie Pictura Bisericeasca.
Protocolul preciza la art. 4 ca: „participarea studentilor teologi la programul liturgic fixat de Biserica pentru Facultatile de Teologie ramane o componenta indispensabila a programului de formare teologica si, deci, obligatoriu”.
Incepand din anul 2005, structura invatamantului universitar din Romania se va schimba conform noilor prevederi europene cuprinse in Carta de la Bologna. In aceste conditii, invatamantul teologic ortodox va fi organizat pe un singur domeniu, Teologie Ortodoxa, cu patru specializari: Teologie Pastorala, Teologie Didactica, Teologie Sociala si Arta Sacra, cu o durata de trei ani — licenta, doi ani — master si trei ani — dcoctorat.
Studentii de la specializarea Teologie Didactica pot obtine competente pentru predarea limbii si literaturii romane si a limbilor engleza si franceza, numai daca in timpul celor 6 semestre vor obtine minimum de 60 de credite, urmand si cursuri ale facultatilor de profil la Universitatea din Bucuresti.

STRUCTURA FACULTATII
  • Studii universitare de Licenta
  • Domeniul Teologie
  • Teologie ortodoxa pastorala
  • Teologie ortodoxa didactica
  • Teologie ortodoxa sociala
  • Arta sacra

- durata de studiu 3 ani, forma de învatamât zi
- sesiunea de admitere iulie
- text grila si concurs de dosare; proba eliminatorie desen (arta sacra)

Studii universitare de Masterat
Programa Exegeza si Ermineutica
Programa Istorie si Traditie
Programa Doctrina si Cultura
Programa Pastoratie si Viata liturgica

- durata de studiu: 2-4 semestre
- sesiune admitere: septembrie
- doua probe

Studii universitare de Doctorat
Domenii de doctorat
Teologia Dogmatica si Simbolica

- durata de studiu: 3 ani
- sesiune admitere: septembrie
- colocviu

Conducerea facultatii:
Prea Fericitul Parinte DANIEL, in calitate de Arhiepiscop al Bucurestiului, conduce din punct de vedere bisericesc Facultatea de Teologie Ortodoxa. Structura de conducere precum si cadrele didctice functioneza cu binecuvantarea Prea Fericirii Sale.
Decan: Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula
Prodecan: Pr. prof. dr. Vasile Raduca
Secretar stiintific: - Pr. prof. dr. Adrian Gabor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu