Botanică: Cine a publicat primul manual românesc de botanică având titlul de "Elemente de botanică" (1880)?
raspuns conQUIZtador: Anastasie Fătu
Anatomie vegetală
Anatomia vegetală (ana= prin şi tomein=tăiere) a fost întemeiată de M. Malpighi, care în anul 1671 a fost primul care descrie şi reprezintă prin desene diferitele părţi ale plantelor. Acest fapt a putut avea loc datorită descoperirii celulei de către Robert Hooke. În anul următor 1672 Malpighi publică Anatome Plantarum, lucrarea sa fundamentală, care reprezintă şi prima lucrare de Anatomie vegetală din literatura ştiinţiifcă de specialitate. După un interval scurt, 10 ani, apare Anatomy of Plants a lui N. Grew. Astfel se pun bazele Anatomiei plantelor ca ştiinţă. În 1759 Johann Wolfgang von Goethe s-a ocupat cu studiul florii şi a fost cel dintâi care a atras atenţia asupra diferitelor modificări care se produc în acest organ al unei plante. El a elaborat teoria metamofozei florii. Acestea au fost începuturile anatomiei vegetale ca ştiinţă.
[modifică] Anatomia vegetală în România
Prima lucrare de anatomie vegetală în limba română este Manual de Istorie Naturală scris de L. Szabo în anul 1837. În lucrare se încearcă creerea unei terminologii botanice româneşti.În 1867 D.Brântză demonstrează că celula apicală reprezintă unitatea funcţională şi constantă a meristemelor apicale.
În 1880 A. Fătu publică primul manual românesc de botanică având titlul de Elemente de botanică. A. Cheţianu în 1891 în Transilvania îşi elaborează teza sa de doctorat cu titlul Date despre cunoaşterea speciei Ruppia transilvanica În această lucrare, autorul oferă pentru prima dată informaţii despre structura plantelor. În 1939 M. Guşuleac demonstrează că fructul ia naştere după fecundaţe din gineceu şi că la formarea sa mai participă în proporţii diferite şi celelalte părţi florale. În funcţie de tipul de gineceu din care s-au format, Guşuleac deosebeşte trei tipuri de fructe: apocarpe, sincarpe şi apcarpoide. Lucrări în domeniul anatomiei plantelor au mai avut: I.T. Tarnafschi, Marin Andrei.
sâmbătă, 5 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu