Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

luni, 7 decembrie 2009

Zoologie: Cu ce se hrăneşte lupul marsupial (Thylacinus cynocephalus), răpitor nocturn cu 13-19 dungi transversale?

Zoologie: Cu ce se hrăneşte lupul marsupial (Thylacinus cynocephalus), răpitor nocturn cu 13-19 dungi transversale?
Raspunsuri conQUIZtador : canguri, păsări şi reptile

lupul marsupial (Thylacinus cynocephalus)

Lupul marsupial, numit de C. Linee Thylacinus cynocephalus înseamnă câine marsupial cu cap de lup şi exprimă reuşit particularităţile acestui animal.

După dimensiuni, şi îndeosebi capul cu gura mare, se aseamănă cu lupul, iar dinţii îl aseamănă mult cu canidele. Corpul atinge în lungime 100-130 cm, iar coada 50-65 cm. Marsupiul reprezintă un pliu pielos, sub care se află patru papile, se deschide în urmă şi puii stau în el cu picioarele în sus. Blana este densă, scurtă, cenuşiu-galben-brună, cu 13-19 dungi transversale de culoare negru-brună. Din cauza acestor dungi, primii colonişti l-au numit tigru sau lup-zebră.

Este un răpitor nocturn si se hrăneşte cu canguri şi alte marsupiale, păsări, reptile.
Dispariţia lupului marsupial de pe continent a fost cauzată de pătrunderea câinelui dingo, adus de om, care a sălbătăcit şi a devenit destul de agresiv. Nevoit să se retragă pe insula Tasmania, lupul marsupial era urmărit şi aici de pericolul venit din partea fermierilor, deoarece el ataca turmele de oi. Astfel, era nimicit în masă, o perioadă îndelungată (1888-1909), guvernul chiar plătea premii pentru fiecare individ împuşcat.

Pe parcursul a 25 de ani, au fost omorâţi oficial 2268 de lupi. În ultima instanţă, lupii s-au retras în regiunile de vest ale insulei – teritoriu montan, cu defileeadânci,stânci abrupte, tufărişuri acantofileetc. În anii 40 ai secolului XX specialiştii au apreciat existenţa a circa 6 perechi. Au mai fost depistaţi solitar în anii 1957, 1961, 1966. La începutul anului 1968, a fost fondat Parcul Naţional (191585 ha), în componenţa rezervaţiei din sud – vestul insulei. Actualmente lipsesc date concrete despre existenţa lupului marsupial. Este inclus în Cartea Roşie a UICN şi în anexa nr. 1 a Convenţiei de la Washington (1973) privind comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică supusă pericolului dispariţiei (CITES).

sursa: wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu