Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

duminică, 15 noiembrie 2009

Atracţii turistice: Unde se află Cheile Turului, rezervaţie floristică naturală de interes naţional cu valoare mixtă?

Atracţii turistice: Unde se află Cheile Turului, rezervaţie floristică naturală de interes naţional cu valoare mixtă?
raspuns conQUIZtador: Cluj


Cheile Turului (sau Cheile Turenilor) sunt o rezervaţie naturală sălbatecă, cu o suprafaţă de 25 ha aflată la nord de municipiul Turda, în judeţul Cluj. Au fost declarate rezervaţie floristică naturală de interes naţional cu valoare mixtă.



Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereţii (înalţi de 100-150 m) sunt decoraţi cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peşteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Pârâul Racilor în calcare jurasice şi sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanţă de drumul european E60, Cluj-Turda.

Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu[1].

În Chei există 29 de peşteri, printre care Peştera cu Silex (64 m lungime), Peştera de sub grohotiş (27,5 m), Peştera Vulturilor, Şura Mică. Alte atracţii turistice sunt Colţul Câinilor, Stâna Crinilor. Cheile au fost declarate rezervaţie floristică naturală de interes naţional cu valoare mixtă.

sursa: wikipedia.org


sursa imagine: www.karpatenwilli.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu