Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

duminică, 15 noiembrie 2009

Evenimente: În ce an a fost înfiinţat la Iaşi Conservatorul Filarmonic şi Dramatic?

Evenimente: În ce an a fost înfiinţat la Iaşi Conservatorul Filarmonic şi Dramatic?
raspuns conQUIZtador: 1836


vezi  raspunsuri conQUIZtador din 15.11.2009

In 1836 a fost înfiinţat la Iaşi Conservatorul Filarmonic şi Dramatic, sub direcţia lui Gheorghe Asachi, spătarului Vasile Alecsandri (tatăl) şi a vornicului Ştefan Catargiu; şi-a încheiat activitatea în 1840;

sursa wikipedia.org

Filarmonica

De-a lungul vremii numele Iasului si al Romaniei au fost permanent legate de viata muzicala europeana – intre evenimentele deosebite merita mentionate concertele lui Franz Liszt, din anul 1847.

In 1860 a fost infiintata la Iasi, Scoala de Muzica si Declamatiune (transformata patru ani mai tirziu in de Muzica si Arta Dramatica). Dupa o tentativa nereusita (1868), in 1918 e fondata la Iasi Filarmonica "George Enescu".


Filarmonica de Stat „Moldova" din Iasi, institutie cu activitate artistica permanenta, a avut concertul inaugural la 9 octombrie 1942, sub bagheta lui George Enescu.

Dupa anul 1942, repertoriul orchestrei simfonice iesene a devenit o preocupare principala pentru muzicieni. Profesorul Radu Constantinescu – primul director – si ceilalti sustinatori ai institutiei nou constituite concepusera un ansamblu capabil sa abordeze repertoriul simfonic reprezentativ si astfel, in primul ei deceniu de existenta, formatia si-a insusit un foarte divers si bogat repertoriu simfonic, ce a constituit baza nasterii de mai tarziu a stilului interpretativ propriu.

In primavara anului 1953 se produce un eveniment ce va deschide noi si fericite perspective de dezvoltare artistica: infiintarea Corului (link spre lista corului). Ansamblul coral iesean, creat prin stradaniile profesorului George Pascu si ale directorului de atunci al Filarmonicii – compozitorul Achim Stoia – este unul din primele ansambluri de acest fel din Romania. Numele sau este cel al marelui compozitor si dirijor roman Gavriil Musicescu. Astfel a fost posibila interpretarea pentru prima data la Iasi a a IX-a de Beethoven (la 4 iunie 1954), a -ului de Mozart (27 mai 1955), a Oratoriului „” de Haydn (26 aprilie 1957), -ul de Verdi (17 februarie 1961) si a Cantatei „burana” de Carl Orff (19 ianuarie 1962).

In anul 1958, Ion Pavalache i-a urmat profesorului George Pascu la conducerea corului, desfasurand in aceasta calitate o activitate bogata si diversa, de peste 3 decenii.

In anul 1962, la pupitrul orchestrei simfonice iesene vine tanarul dirijor Ion Baciu, faptul constituind, dupa crearea Corului, al doilea moment de rascruce in viata Filarmonicii.

Ion Baciu devine in scurt timp o personalitate a Iasului muzical si, dupa o perioada de tatonari, porneste la inchegarea atat de cunoscutei sale „orchestre-super", prin intinerirea substantiala a ansamblului simfonic cu studenti ai Conservatorului. Nu numai atat: sesizand ca nimeni altul anumite caracteristici specifice scolii instrumentale iesene – existenta, de pilda, a unei disponibilitati locale aparte pentru instrumentele de coarde – pornind de asemenea de la unele afinitati proprii, Ion Baciu va crea ceea ce maestrul Elenescu a numit „o echipa simfonica”, iar muzicologul Iosif Sava – „Stradivarius-ul lui Baciu”.

Un moment culminant al epocii Baciu il constituie interpretarea la Iasi, in 1975, apoi la Bucuresti, in 1981, cu prilejul Centenarului nasterii lui George Enescu, a operei „”. Dovedind cu aceasta ocazie remarcabile calitati de compozitor, orchestrator, regizor si scenograf, maestrul Ion Baciu a realizat o foarte interesanta si apreciata versiune de concert a capodoperei enesciene.

Dupa anul 1970, orchestra devenise deja un ansamblu cu personalitate artistica si Ion Baciu o lanseaza in viata muzicala a tarii, apoi, foarte curand, peste hotare. Din 1971, in fiecare an au loc turnee care stimuleaza ascensiunea artistica a ansamblului si ii faciliteaza contactul cu repertoriul nou si divers, creindu-i capacitatea de adaptare la orice stil si gen componistic.

In perioada 1980-1991, Cvartetul Voces activeaza ca ansamblu permanent al Filarmonicii iesene.

Filarmonica ieseana a devenit astfel o prezenta artistica remarcata si apreciata nu o data, pe scenele de concert din tara - in primul rand cele bucurestene - si din strainatate: Sala „” de la Bonn, Teatrul antic de la Macerata (Italia), din Amsterdam, din Nurnberg, Sala „Grieg” din Bergen (Norvegia), Gaveau din Paris, -ul din Madrid, din Leipzig, din Zurich, de la Munchen… De asemenea la New York, Washington, Chicago, San Francisco, Boston si Los Angeles ori la Vancouver, Edmonton, Ottawa, Toronto, Montreal…

De aproape doua decenii, Orchestra simfonica a Filarmonicii iesene sustine anual etapa finala si gala laureatilor la Concursul International „Grand Prix Callas” de la Atena (prima participare in 1990).

Roadele miilor de ore de repetitie cu Ion Baciu nu au intirziat sa apara. Dupa mai mult de 25 de ani, muzicienii ieseni sunt cunoscuti datorita profesionalismului, exigentei, disciplinei, toate dublate de un inepuizabil entuziasm.

Datorita existentei celor doua ansambluri artistice ale Filarmonicii iesene – Orchestra simfonica si Corul Academic „Gavriil Musicescu” – a fost posibila prezentarea unor lucrari din repertoriul vocal-simfonic si de opera, precum si un impresionant numar de piese a cappella – capodopere romanesti si universale. In prezent, disponibilitatile repertoriale ale artistilor Filarmonicii din Iasi sunt practic nelimitate: de la clasic la contemporan; simfonic, vocal-simfonic, opera, cameral; muzica culta si de divertisment, jazz simfonic, muzica de film etc.

Paralel cu prezenta scenica, ansamblurile Filarmonicii iesene au inregistrat zeci de ore de muzica, din cele mai diverse genuri si perioade, romaneasca si straina, pe disc, la radio si la televiziune.

In anul 1986, dirijorul Ion Baciu a parasit Filarmonica si Iasul, fiind urmat la pupitrul orchestrei - timp de 13 ani - de Gheorghe Costin (1988-2001). In perioada 1995-2001, alaturi de Gheorghe Costin, la pupitrul orchestrei iesene a activat tinarul si talentatul Camil Marinescu; iar din 1998 pana in prezent, celor doi li s-a adaugat un al treilea - Alexandru Lascae.

Din anul 1990, dirijorul si mentorul Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii a devenit Doru Morariu.

Din anul 2003, Filarmonica ieseana a acordat titlul de "Principal Guest Conductor" dirijorului italian Michele Santorsola. Incepand cu stagiunea 2007-2008, Michele Santorsola a devenit dirijor permanent.

Din anul 2004, Filarmonica a acordat titlul de "Principal Guest Conductor" dirijorului american Paul Nadler.

Din martie 2006, acelasi titlu, de "Principal Guest Conductor", i-a fost acordat si tanarului dirijor Mark Mast din Germania.

In prezent, Orchestra simfonica numara 86 membri permanenti si 20 de colaboratori, iar Corul Academic „Gavriil Musicescu” cuprinde 65 de membri titulari si 10 colaboratori permanenti.

Din aprilie 2008, Cvartetul de coarde Ad libitum s-a alaturat ansamblurilor artistice titulare ale Filamonicii „Moldova” din Iasi.

sursa: filarmonicais.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu