Raspunsuri conquiztador de azi

Raspunsuri quizz intrare conQUIZtador, in fiecare zi la primele ore ale diminetii!
Clic AICI pentru a adauga in Bookmark pagina de raspunsuri zilnice.

marți, 15 decembrie 2009

Evenimente: În ce an a devenit Papă Sf. Sergiu I?

Evenimente: În ce an a devenit Papă Sf. Sergiu I?
raspunsuri conquiztador: 687

Papa Sf. Sergiu I
Papa Sergiu I (* ? la Palermo; + 7 septembrie 701) a fost un papă al Romei. A ajuns în această funcţie probabil pe data de 15 dec. 687. După decesul papei Conon doi candidaţi, arhidiaconul Paschali şi arhipreotul Teodor al II-lea s-au certat ppentru episcopatul Romei. Însă, poporul roman ca şi clerul simplu l-au ales pe Sergiu. Se ştie că pentru acordul lui, exarhul de Ravenna Ioan Platys a pretins suma de 50 de kilograme de aur, promisă de Paschalis.

Sergiu, fiul unui iberiu, era originar dintr-o familie de imigranţi proveniţi din Siria. S-a născut la Palermo şi şi-a petrecut şi copilăria în Sicilia.Toată viaţa lui s-a implicat puternic în favoarea creştinizării Angliei. Regele vest-saxonian (Sf.) Caedwalla a fost botezat de el, de asemenea l-a sprijinit pe Sf. Aldhelm (stareţul de la Malmesbury) şi l-a numit episcop pe englezul Sf. Willibrord trimiţându-l să predice în Fresonia.

În jurul anului 693 a intrat în conflict cu împăratul Bizanţului Iustinian al II-lea căci a refuzat să semneze actele Quinisextum. Din chestiunile de conflict au făcut parte condamnarea lui Honoriu I. ca şi mult discutata egalitate protocolară a Patriarhului de la Constantinopol cu papa de la Roma, mai departe interzicerea de a se ţine post în zile de sâmbătă şi înfăţişarea lui Isus ca Agnus Dei.

Efortul de a-l aresta pe papă şi de a-l transporta după răpirea lui la Constantinopol a eşuat datorită rezistenţei miliţienilor din Roma şi a exarhului de la Ravenna. Despre epoca de după înlocuirea lui Iustinian în 695 sunt ştiute doar detalii; în conformitate cu acestea Sergiu a întreprins multe călătorii, sfinţiind o cantitate de biserici noi.

Papa Sergiu a ornat liturghia bisericii adăugând de pildă cântecul Agnus Dei în liturghia slujbei creştineşti. Bisericile romane au fost bogat decorate (în 688, rămăşiţele pământeşti ale lui Leon cel Mare au fost tranferate în interiorul Bisericii Sf. Petru). Pe plan extern a contribuit la înbunătăţirea relaţiilor cu francii.

Biserica Catolică îl sărbătoreşte pe 8 septembrie (prima lui menţiune s-a făcut în calendarul festiv al lui Willibrord).

sursa: wikipedia.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu